Gradel d.o.o. povijest

1984. godine registriran je obrt za izvođenje građevinsko obrtničkih radova sa 2 zaposlena s imenom “GRADEL”, V. Gorica, Pleška 113, u vlasništvu ing. Tomislava Pustahije.

“GRADEL” predstavlja kraticu od GRADiteljstvo i ELektrotehnika.

U početku “GRADEL” obavlja građevinsko-obrtničke radove kao član Zanatske zadruge “VE-GO” Velika Gorica, zadruge koja je u tom vremenu kotirala kao sedma zadruga po snazi i organizaciji u bivšoj Jugoslaviji.

Radeći za ZZ “VE-GO”, “GRADEL” je rastom postigao promet dijeleći 1. mjesto sa još jednim kooperantom (strojna obrada), a koji su zajedno ostvarivali 50% prometa ZZ “VE-GO”.

Obrt “GRADEL” zapošljava na kraju postojanja 7 djelatnika, koliko je i mogao najviše zbog ograničenja u zakonskim propisima. Od opreme posjeduje kamion, skele, oplate, mješalice i dr.

Krajem osamdesetih “GRADEL” je bio, uz dužno poštovanje ostalima, najorganiziraniji obrt u graditeljstvu na području Velike Gorice.

1990. godine registrirana je tvrtka “GRADEL” poduzeće za uvoz i izvoz, trgovinu na veliko i malo, d.o.o. koje na početku preuzima sve djelatnike obrta “GRADEL” i zapošljava tajnicu.
Sjedište tvrtke je u Velikoj Gorici, Pleška 113.
Izvodimo radove za Zračnu luku, SIZ stanovanja V. Gorica, Općinu Velika Gorica, Općinski sud u Velikoj Gorici, “Sloboda” Velika Gorica, OPZ “Velika Gorica” Velika Gorica, Grad Zagreb, Ministarstvo rada i socijalne skrbi itd.
Surađujemo – zapošljavamo 10-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 8

1992. godine tvrtka mijenja naziv u “GRADEL” za graditeljstvo, proizvodnju, promet i usluge, d.o.o., sa istim sjedištem.
Izvodimo radove za Zračnu luku, SIZ stanovanja V. Gorica, Općinu Velika Gorica, Općinski sud u Velikoj Gorici, “Sloboda” Velika Gorica, OPZ “Velika Gorica” Velika Gorica, Grad Zagreb, Ministarstvo rada i socijalne skrbi itd.
Surađujemo – zapošljavamo 10-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 13

1991. – 1994. godine sedam naših djelatnika boravi u obrani Domovine, od kojih je među prvima pozvan i direktor i vlasnik tvrtke, kao i dva naša vozila.
Većina zaposlenih su bili pripadnici 153. brigade HV. Također “GRADEL” i materijalno podupire Domovinski rat, te podupire školovanje troje djece poginulih pripadnika 153. brigade.

1993. – 1994. godine poduzeće “GRADEL” radi kao kooperant GP “TEHNIKA” na instalaterskim radovima (elektro, vodovod i strojarske instalacije na zgradi od 117 stanova i 30 poslovnih prostora u Velikoj Gorici, naselje Cibljanica, te time stiće prva iskustva u stambenoj izgradnji za tržište.

1994. godine poduzeće “GRADEL” seli se u vlastiti – novi prostor u Velikoj Gorici, Slavka Kolara 2a, te u njemu kvalitetno organizira upravu – tehničku službu, knjigovodstvo i računovodstvo.

Izvodi radove za Grad Zagreb, Veliku Goricu, Zračnu luku Pleso, OPZ “Velika Gorica”, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, MORH, MUP itd, te priprema projekte za samostalni izlazak na tržište stanova.
Surađujemo – zapošljavamo 15-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 20

1995. godine započinje izgradnja prvih 16 stanova u vlastitoj režiji, nadogradnja stambene zgrade u Dubravi (5. i 6. kat). U jesen 1995. godine završavamo za rekordnih 6 mjeseci, te započinjemo novih 16 stanova koje završavamo u veljači 1996. godine. Također 1995. započinjemo i rad na obnovi ratom porušenih objekata u Zapadnoj Slavoniji i područje Pokupskog za Minsitarstvo razvitka i obnove.
Kupujemo kran – toranjsku dizalicu, mikser i kamion sa dizalicom.
Započinje izgradnja Župnog centra “Dr. Alojzije kard. Stepinac” i župne crkve “Ranjeni Isus” u Velikoj Gorici. Izvodimo radove za Grad Zagreb, Grad Veliku Goricu, Ministarstvo rada i socijalne skrbi, Ministarsvo obrane te za Ministarstvo razvitka i obnove.
Surađujemo – zapošljavamo 15-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 23

1996. godine gradimo nove stanove za tržište, sada već 32 stana, te također radimo za iste naručitelje kao i prethodnih godina, te nastavljamo i rad na obnovi ratom porušenih objekata na području Sisačko-moslavačke županije – područje Petrinje.
Također radimo i za Privrednu banku Zagrebu, za čije potrebe radimo i danas.

Iste godine registriramo i kćer poduzeće “BAU-ING ZAGREB” d.o.o. te na adresi Staro Čiče, Velikogorička b.b. u vlastitom prodajnom centru organiziramo prodaju građevinskog materijala sve za gradnju objekata.

U poduzeću “BAU-ING ZAGREB” zapošljavamo 11 novih djelatnika.
Surađujemo – zapošljavamo 20-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih u “GRADEL”-u 40.

1997. godine započinjemo sa gradnjom prve apartmanske kuće – zgrade u Lovranu – 16 apartmana, također u vlastitoj režiji, bez potpore banke.
Također radimo za poznate investitore i u obnovi na području Pokupskog.
Paralelno gradimo i u Zagrebu u Dubravi.
Surađujemo – zapošljavamo 20-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 56, raste i broj vozila i opreme u vlasništvu “GRADEL”-a.

1998. godine završavamo gradnju objekta u Lovranu i gradimo u Zagrebu na Trešnjevci, Stubička ulica.
Registriramo još jednu kćer tvrtku “V.G. NADZOR” d.o.o. za projektiranje i nadzor u građenju (novozaposlena 2 djelatnika), te time zaokružujemo proizvodni ciklus: projektiranje – izgradnja – prodaja vlastitih proizvoda – stanovi i poslovni prostori.
Započinjemo gradnju objekta u Zagrebu, Avenija Dubrava 144.
I dalje radimo za poznate investitore.
Surađujemo – zapošljavamo 20-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 56

1999. godine i dalje radimo za poznate naručitelje, te pripremamo gradnju nove apartmanske kuće u Ičićima (23 apartmana), a gradimo i stambenu zgradu u Zagrebu, II. Zagorska br. 5 sa 18 stanova.
Surađujemo – zapošljavamo 20-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 56

2000. godine povećavamo suradnju sa Privrednom bankom Zagrebu – godišnji ugovori o održavanju kao i sa Zračnom lukom Zagreb.
Gradimo zgradu u Ičićima i u Savskom gaju (16 stanova + 2 poslovna prostora) sa garažama.
Surađujemo – zapošljavamo 20-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 56

2001. godine započinjemo izgradnju objekta u Zagrebu u II. Zagorskoj bb (20 stanova) te pripremamo nove projekte za Lovran,  Ičiće (cca 30 apartmana).
I dalje radimo za poznate investitore: PBZ, Zračna luka, Grad Zagreb, Grad Velika Gorica, APZ “Palmotićeva 45”, itd.
Surađujemo – zapošljavamo 30-tak djelatnika u kooperativi.
Broj zaposlenih: 61

Planovi:

Planiramo razraditi organizaciju u “GRADEL”-u i kćerima tvrtkama, kako bi bili respektabilna tvrtka u cijeloj Republici Hrvatskoj, iako već sada to jesmo, ali “uvijek može bolje”.
Pokrenuti proizvodnju građevinske limarije za tržište.
Planovi za budućnost: izgradnja hotela sa 4 zvjezdice u gradu Velikoj Gorici sa 40 soba i 5 apartmana te zaokružiti turističku ponudu i Velike Gorice.